Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Home | publicaties | Concentreren kun je leren, toch?

Concentreren kun je leren, toch?

Sta je er wel eens bij stil hoe vaak en hoe lang je geconcentreerd aan het werk bent op een werkdag? Bij een diepe concentratie als het goed is sowieso niet. Deze flow ontstaat namelijk alleen wanneer je je volledige concentratie op één activiteit kunt richten. Maar zijn we in een wereld vol met afleiding en constante informatieprikkels nog wel in staat om ons voor langere tijd te concentreren?

Hopelijk wel, vooral kijkend naar beroepen en functies waarin concentratievermogen van groot belang is om het werk veilig uit te voeren. Een flow is niet altijd nodig of haalbaar, maar concentratie achter het stuur is cruciaal voor eigenlijk iedere professionele bestuurder. Zonder concentratie en focus neem je simpel gezegd niet goed waar en zonder waarneming reageer je niet juist. Met alle gevolgen van dien.

Een goede concentratie zorgt voor:

  1. Snelle en adequate reacties op onverwachte situaties: Het gedrag van mensen is nog wel eens ongrijpbaar en onverklaarbaar. We hebben allerlei regels om het verkeer in goede banen te leiden, maar we blijven mensen hè. Zoals die fietser die op het laatste moment toch oversteekt of je voorganger die ineens op de rem trapt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en zonder concentratie ben je zelf in die gevallen altijd te laat. Concentratie en focus zijn daarmee voorwaardelijk om tijdig te reageren en erger te voorkomen.
  2. Voorspellen van gedrag van andere weggebruikers: Goed geconcentreerd zijn betekent ook dat je beter kunt anticiperen op wat andere weggebruikers mogelijk gaan doen. Is die om zich heen kijkende bestuurder naast je van plan om zonder richting aan te geven van baan te wisselen? Gaat een energiek clubje jeugd oversteken ook al staat het stoplicht op rood? Als je scherp en geconcentreerd bent, kun je situaties beter inschatten en gevaarlijke situaties voorkomen.
  3. Voorkomen van afleiding: Dit is een leuke, want concentratie voorkomt afleiding en dit wordt als het ware steeds verder versterkt. Naarmate je een diepere concentratie ervaart, raak je namelijk steeds minder gemakkelijk afgeleid. Afleiding zorgt voor veel gevaarlijke situaties en ongevallen en deze afleiding is bijna niet te voorkomen. Een binnenkomend bericht op je telefoon (70% van de automobilisten gebruikt de telefoon achter het stuur!), een filemelding op de navigatie, medepassagiers, een felle reclameposter, een bekende op straat, je favoriete nummer op de radio, etc. Afleiding is er eigenlijk altijd en trekt ook altijd je aandacht weg van het verkeer. Maar een goede concentratie beperkt dus de impact van deze afleiding.


Concentratie beïnvloeden

Omgevingsfactoren kunnen het concentratievermogen versterken of juist verstoren, maar hier heb je maar deels invloed op. Stress en vermoeidheid zijn ook bekende variabelen die een negatieve invloed hebben op concentratievermogen. De invloed die je hebt op deze stress en vermoeidheid verschilt eveneens. Je bewust zijn van stress en vermoeidheid is in ieder geval belangrijk om de juiste actie te ondernemen en de impact op een verminderd concentratievermogen te voorkomen. Daarnaast weten wij vanuit ons werkveld dat mensen ook verschillen qua concentratievermogen. Sommige mensen hebben moeite om zich te concentreren in een prikkelrijke omgeving en zijn simpelweg gevoeliger voor afleiding. Aan de andere kant zien wij ook dat sommige mensen juist in een prikkelarme omgeving moeite hebben om zich te concentreren, want ook daar ligt afleiding op de loer. Een goed concentratievermogen is in ieder geval een combinatie van aanleg en het optimaliseren van de omstandigheden. En juist het feit dat mensen verschillen maakt ons vak zo interessant.

Gewetensvraag
Gelukt om dit stuk zonder afleiding te lezen?